vajanadan.si » Baza znanja HRM odprto » Razumevanje in preprečevanje bolezni hrbtenice in gibal v delovni organizaciji

KOSTNO-MIŠIČNE BOLEZNI v delovni organizaciji

Avtor: Davor Denkovski, dr. med., spec. MDPŠ

Kostno-mišične bolezni sodijo med najpogostejše bolezni, ki pestijo zaposlene. Medje sodijo bolezni in stanja, ki prizadenejo mišice, tetive, sklepe in kosti.

V skupini mišično-kostnih bolezni je med zaposlenimi najpogosteje prizadeta hrbtenica.

TEŽAVE ZAPOSLENIH -> TEŽAVE PODJETJA

Zdravstvene težave se pojavljajo v različnih razsežnostih, od blažjih bolečin – povzročiteljev prezentizma, do resnejših zdravstvenih stanj, ki zahtevajo odsotnost z dela in medicinsko obravnavo ter kompleksnih primerov, ki pripeljejo do pogostih, ponavljajočih se in dolgotrajnih bolniških odsotnosti in omejitev pri delu, trajne delovne invalidnosti ali popolne nezmožnosti za delo.

V ambulantah medicine dela opažamo, da se resne težave s hrbtenico pojavljajo pri vse mlajši populaciji, tudi že pred prvo redno zaposlitvijo, zato so preventiva, ozaveščanje zaposlenih in obvladovanje tveganj v delovnem okolju izredno pomembni. Za podjetja je zelo pomembno, da čimprej vzpostavijo učinkovito skrb za zdravje gibal v delovni organizaciji.

zdrava hrbtenica

Hrbtenica je po dvajsetem letu starosti podvržena degenerativnim spremembam, na hitrost njene obrabe pa vplivajo tudi obremenitve, ki nastajajo pri delu ter izven dela.

Hrbtenico tvori steber koščenih vretenc, med katerimi se nahajajo medvretenčne ploščice. Slednje so vezivno-hrustančne strukture, ki imajo vlogo amortizerjev, in so posebej občutljive za procese obrabe.

Če izločeni del pritisne na katero od bližnjih živčnih struktur, se v predelu, ki ga pritisnjeni živec oživčuje, pojavijo bolečine in drugi simptomi.

BOLEČINA V KRIŽU, IŠIAS, HERNIJA DISKA

Posledica dolgotrajnih obremenitev hrbtenice ali nepravilne drže, na primer pri sedenju ali premeščanju bremen, je lahko izbočenje ali izlitje vsebine medvretenčne ploščice – tako imenovana hernija diska.

V primeru prizadetosti ishiadičnega živca govorimo o išiasu. Gre za pogosto prizadet živec, ki oživčuje velik del noge. Bolečina, ki se ob tem pojavi, lahko sega od križa, preko ritnice in navzdol po zadnji strani noge proti stopalu, prizadet pa je lahko tudi občutek na koži ali celo funkcija noge.

Dejavniki tveganja

Zdravju hrbtenice ne škodijo le težaška fizična dela, temveč tudi delo, ki je na prvi pogled fizično zelo lahko, na primer sedeče delo (tudi delo z računalnikom).

Najpogostejše prekomerne obremenitve hrbtenice pri delu so povezane z:

  • dolgotrajnim sedenjem
  • dolgotrajnimi neergonomskimi telesnimi položaji, t.i. “prisilne drže”: predkloni, zasuki hrbtenice…
  • premeščanjem bremen, ponavljajočimi se gibi in uporabo sile.
Dolgotrajne ali ponavljajoče se prisilne drže lahko privedejo do resnih zdravstvenih težav, dolgotrajnih bolniških staležev in delovne invalidnosti – tak primer so npr. okvare medvretenčne ploščice in hernija diska, ki v nekaterih primerih sodijo med poklicne bolezni. V katalogu in spletni trgovini ukrepov in aktivnosti preverite učinkovite rešitve za preprečevanje in obvladovanje težav z gibali v delovni organizaciji.
Celoten e-modul (s spodnjimi poglavji) je na voljo v bazi znanja za HRM strokovnjake

VZROKI ZA NASTANEK – ergonomski dejavniki

VZROKI ZA NASTANEK – ORGANIZACIJSKI IN PSIHOSOCIALNI DEJAVNIKI

INDIVIDUALNI DEJAVNIKI TVEGANJA

OBVLADOVANJE TVEGANJ

SISTEMATIČNO VZDRŽEVaNJE IN KREPITEV ZDRAVJA HRBTENICE IN GIBAL V PODJETJU

KLJUČNI ELEMENTI ZAGOTAVLJANJA ZDRAVJA GIBAL V DELOVNI ORGANIZACIJI

USMERJENO OZAVEŠČANJE IN USPOSABLJANJE ZAPOSLENIH S PODROČJA ZDRAVJA GIBAL

KLJUČNI ELEMENTI ZAGOTAVLJANJA ZDRAVJA GIBAL V DELOVNI ORGANIZACIJI

IZBOLJŠAVE ORGANIZACIJSKIH IN PSIHOSOCIALNIH DEJAVNIKOV TVEGANJA

UČINKOVITO UPRAVLJANJE Z ZDRAVJEM V DELOVNI ORGANIZACIJI

PODPORA ZAPOSLENIM Z ZDRAVSTVENIMI TEŽAVAMI s hrbtenico in gibali