[favorite_button post_id="" site_id=""]

Ergonomija dela

Avtor: Davor Denkovski, dr. med., spec. MDPŠ

Mnoge pogoste zdravstvene težave zaposlenih, ki jih povezujemo z delom, lahko preprečimo z enostavnimi izboljšavami na področju ergonomskih razmer v delovnem okolju, ki so predstavljene v tem modulu.

Ergonomske izboljšave sodijo med najučinkovitejše ukrepe za zmanjšanje bolniškega staleža in izboljšanje zdravja, razpoloženja in produktivnosti zaposlenih ter posledično uspešnosti in konkurenčnosti podjetja.

10 POMEMBNIH ergonomskih načel

načelo 1: delo opravljajmo v nevtralnem položaju

Nevtralni telesni položaji so tisti, v katerih so telesne strukture izpostavljene najmanjšim silam, mišice pa so najmanj obremenjene.

Neergonomske položaje imenujemo tudi prisilne drže. Najpogostejše zdravstvene težave zaposlenih zaradi prisilnih drž so bolečina v križu, bolečina v vratu in med lopaticama, bolečina v zapestjih, ramenih in drugje.

Pri zaposlenemu z resnejšimi težavami z gibali, medicina dela na zdravniško spričevalo napiše omejitev, ki se nanaša na izogibanje prisilnim držam prizadetega predela. Več o omejitvah medicine dela in ZPIZ v bazi znanja HRM.

načelo 2: Zmanjšajmo uporabo sile

Z zmanjševanjem potrebne mišične sile manj obremenjujemo telesne strukture in zmanjšujemo tveganje za njihovo preobremenitev, obrabo ali poškodbo.

To lahko storimo:

 • z uporabo mehanizacije,
 • z ustreznimi pripomočki za delo (npr. voziček z velikimi kolesi in ročaji z dobrim oprijemom, zaboji z ročaji),
 • delo in orodje načrtujemo tako, da obremenimo večje mišične skupine,
 • mišično silo porazdelimo po čim večji površini (uporaba ročic namesto gumbov),
 • redno vzdržujemo orodje.
Z upoštevanjem ergonomskih načel zmanjšamo tveganje za preobremenitev telesnih struktur in razvoj različnih obolenj. Načela upoštevajmo tako pri delu v službi kot pri prostočasnih dejavnostih.

načelo 3: zmanjšajmo pojavljanje in trajanje STATIČNIH OBREMENITEV

Dolgotrajni statični položaji prekomerno obremenijo predvsem mišično-vezivne strukture, pa tudi medvretenčne ploščice in sklepe. V izogib temu:

 • poskrbimo za spremembe telesnega položaja med delom,
 • podprimo telesne strukture (npr. z ustreznim stolom),
 • pri delu uporabimo pomagala (npr. podaljški pri delu nad višino ramen, visok sedež ali podstavek za nogo pri stoječem delu idr.).
Dolgotrajne ali ponavljajoče se prisilne drže lahko privedejo do resnih zdravstvenih težav, dolgotrajnih bolniških staležev in delovne invalidnosti. Primer so npr. okvare medvretenčne ploščice in hernija diska.

ERGONOMSKA OPTIMIZACIJA DELOVNEGA MESTA PRI DELU Z RAČUNALNIKOM

Pri ustvarjanju hrbtenici in gibalom prijaznega delovnega mesta za delo z računalnikom moramo pozornost nameniti ključnim dejavnikom:

 • ustrezna višini delovne površine (mize),
 • ustrezen stol, ki omogoča potrebne nastavitve,
 • ustrezno nastavljeni parametri stola,
 • ustrezen položaj računalniškega zaslona in drugo (več v spodnjem videu).

načelo 4: zmanjšajmo ponavljajoče se gibe

Dolgotrajno izvajanje ponavljajočih se gibov lahko poškoduje ali okvari naše kostno-mišične strukture: kite in ovojnice, mišice in sklepe. Temu se izognemo z:

 • uporabo strojev (npr. električni vijačniki, brusilniki idr.),
 • zmanjšanjem sile in številom ponavljajočih se gibov s spremembo postavitve delovne opreme;
 • z rotacijo delovnih opravil, kjer uporabljamo različne mišice in položaje.
Pri sedečem in statičnem delu svetujemo aktivne odmore,
pri dinamičnem in fizičnem delu pa počitek in raztezne vaje.

Spoznali ste 4 od 10 ergonomskih načel

Spoznajte vseh 10 ergonomskih načel, ki jih lahko implementirate v svojem podjetju, v bazi znanja HRM.

obvladovanje ergonomskih tveganj na delovnem mestu

Za ohranjanje zdravja in delazmožnosti zaposlenih je pomembno hitro prepoznavanje in obvladovanje ergonomskih tveganj v delovnem okolju, pri čemer so delodajalcem v pomoč specialisti medicine dela in drugi strokovnjaki, ki v delovnem okolju izvajajo ergonomske analize delovnih mest ter pripravijo predloge izboljšav.

Za dodatna vprašanja s področja ustrezne ergonomije, izbiro ustreznih stolov in opreme za zaposlene z zdravstvenimi težavami ter druga vprašanja so vam na voljo strokovnjaki medicine dela, fizioterapije in kineziologije ZAP FITCORP.