vajanadan.si » HR Delavnice in usposabljanja » Izobraževanja HR – Mala šola duševnega zdravja – Modul 3: Metode za krepitev duševnega zdravja

Modul 3: Metode za krepitev duševnega zdravja

Svetovna zdravstvena organizacija je duševno zdravje opredelila kot »stanje dobrega počutja, v katerem posameznik razvija svoje sposobnosti, se spoprijema s stresom, učinkovito in plodno dela ter prispeva v svojo skupnost.« Duševne motnje spadajo med deset poglavitnih vzrokov oviranosti v vsakdanjem življenju, s hudimi posledicami za posameznika in skupnost. Duševne in vedenjske motnje v Sloveniji predstavljajo enega izmed štirih vzrokov za bolniško odsotnost, daljšo od 40 dni.

V 3. modulu se bomo zato posvetili predvsem spoznavanju z metodami, s katerimi lahko krepimo naše duševno zdravje. Odgovorili bomo na vprašanja:

  • Kaj pomeni biti (duševno) zdrav?

Definicija zdravja zajema tudi duševno komponento.

  • Na katere dejavnike duševnega zdravja lahko vplivamo in na katere ne?

Predstavili vam bomo, kako ob tem zmanjšati nepotreben stres in izgubo energije ob frustraciji zaradi stvari, ki jih ne moremo spremeniti.

  • Kaj so miselna izkrivljanja in kako nam grenijo življenje?

Obravnavali bomo, kako ugotoviti, katere misli in prepričanja nam v življenju povzročajo škodo in kako jih omiliti oz. odpraviti.

  • Kaj je čuječnost in kako jo uporabljati na delovnem mestu in v vsakdanjem življenju?

Predstavili bomo dokaze za njeno učinkovitost, nekatere najpreprostejše tehnike za doseganje čuječnosti in kaj lahko pri tem pričakujemo.

Pošlji interes/povpraševanje