vajanadan.si » baza znanja » Zdravo delo » Zdravje gibal pri voznikih in vozačih

Vožnja, sedenje in zdravje gibal

Sedenje v vozilu je le do neke mere podobno sedenju na stolu. Ker stopala med vožnjo premikamo po pedalih, jih ne moremo uporabljati kot aktivne telesne stabilizatorje. Zaradi tega, dolgotrajnih statičnih ter splošnih vibracij, je hrbtenica lahko bolj obremenjena kot pri navadnem sedenju na stolu.

Zadrževanje iste telesne drže več časa pomeni konstantno mišično napetost in povečano obremenitev hrbteničnih struktur, kar brez ustreznega preventivnih aktivnosti vodi v bolečine in neželene težave.
Pri pogostih in dolgotrajnih vožnjah poskrbimo za dobro ergonomijo sedečega mesta, pri čemer upoštevamo relevantna načela ergonomije sedenja.

Vpliv vožnje na medvretenčne ploščice

Dolgotrajno sedenje in izpostavljenost splošnim vibracijam med vožnjo lahko prispevajo k razvoju degenerativnih sprememb na hrbteničnih strukturah.

Pri sedenju v avtu se medenica zavrti v smeri nazaj, kar spremeni položaj ledvene hrbtenice.

Ta sprememba v ukrivljenosti hrbtenice lahko povzroči slabšo sposobnost za blaženje vseh sil na hrbtenico, kar pomeni večjo obremenitev za vse njene strukture.

poskrbimo za kondicijo za sedenje

Tako kot pri dolgotrajnem sedenju na delovnem mestu, je telesna aktivnost z usmerjenimi vajami priporočeno zdravilo tudi v primeru dolgotrajne vožnje.

V nadaljevanju so predstavljene izbrane vaje, ki jih priporočajo naši kineziologi, fizioterapevti in zdravniki specialisti medicine dela, prometa in športa.

Poslužujmo se kratkih postankov in izkoristimo čas za razgibavanje, razbremenitev statično obremenjenih mišic in poživitev prekrvavitve telesnih struktur.

Vaje ZA gibljivost in raztezne vaje

Pri dolgotrajni vožnji telo vztraja v statičnem sedečem položaju, kar obremenjuje mišično-vezivne strukture. Na cesti je pogosto prisoten tudi stres, ki dodatno prispeva k zakrčenosti mišic.

  Mišice, ki so pri vožnji v skrajšanem položaju in jih je potrebno raztezati:

  • mišice vratu in zgornjega dela hrbta (zadrževanje relativno statičnega položaja vratu, ki omogoča nadziranje stanja na cesti in okolici)
  • mišice zapestij in prstov rok (uporaba volana in prestavne ročice)
  • prsne mišice (iztegnjene roke z rameni rotiranimi navznoter)
  • upogibalke kolka (pri sedenju so kolki v upogibu, posledično so te mišice v konstantno skrajšanem položaju)
  Z razteznimi vajami vzdržujemo ustrezno dolžino mišic, obremenitve sklepov ter telesne položaje. Z njimi zmanjšamo napetost v mišicah ter preprečujemo bolečine in nastanek resnejših zdravstvenih težav.

  Raztezanje mišic vratu, hrbta in ramen

  Vzdrževanje osredotočenosti na promet ter položaj rok obremeni mišice naštetega področja.

  Razteg zadržite za 30 sekund. Vzemite si 15 sekund odmora in ponovite vajo. Opravite 3 – 4 serije.

  Raztezanje prsnih mišic

  Vzdrževanje osredotočenosti na promet ter položaj rok obremeni mišice naštetega področja.

  Razteg zadržite za 30 sekund. Vzemite si 15 sekund odmora in ponovite vajo. Opravite 3 – 4 serije.

  Raztezanje upogibalk zapestja in prstov

  Zakaj? Zaradi konstantnega oklepanja volana ter prestavne ročice so pri vožnji aktivne upogibalke prstov in zapestja (mišice na spodnji strani podlahti). Dolgoročno lahko to vodi v skrajšanje prej omenjenih mišic, kar lahko pelje v bolečino ali poškodbo okoliških sklepov (zapestje, komolec, sklepi na dlani, rama). Med bolj pogoste poškodbe tega predela sodi golferski komolec (bolečina na notranji strani komolca).

  Razteg zadržite za 30 sekund. Vzemite si 15 sekund odmora in ponovite vajo. Opravite 3 – 4 serije.

  Vzdrževanje dobre mobilnosti prsne hrbtenice

  Zakaj? Pri pretežno sedečem delu vključno pri vožnji so pogostokrat prsne mišice v skrajšanem položaju. Skrajšanje prsnih mišic vodi v omejeno gibljivost ramenskega sklepa, pogosto pa te mišice niso samo slabo gibljive temveč so tudi šibke. To lahko hitro vodi v potencialne težave ramenskega sklepa in nepravilnega delovanja lopatic, prsnega dela hrbtenice…

  Vajo izvajajte 60 sekund, sledi 20 sekund odmora in nova serija. Opravite 3 ponovitve.

  Raztezanje upogibalk kolka

  Zakaj? Mišice upogibalke kolka so zaradi položaja sedenja (kolke upognemo) v konstantno skrajšanem položaju. To lahko vpliva na sam položaj medenice in na potencialne bolečine v križu. Kot prsne mišice so pogosto skrajšane ter šibke.

  Vajo izvajajte 30 sekund, brez odmora ponovite isto na drugo stran. Naredite 3 – 4 ponovitve.

  Krepilne vaje za Voznike

  Vozniki morajo zaradi dela več ur presedeti, med samo vožnjo pa je njihovo telo podvrženo silam pospeševanja, zaviranja, nihanja in vibracijam.

  To rezultira v skrajšanih in šibkih mišicah, kar pa se pogosto izraža kot mišično skeletna težava oziroma bolečina. Zato je poleg sprostilnih in razteznih vaj za voznike pomembno tudi redno izvajanje krepilnih vaj.

  Krepitev ramenskega, prsnih mišic in rok

  Zakaj? Zaradi pretežno sedečega načina življenja in zadrževanja slabe telesne drže postajajo mišice ramenskega obroča čedalje bolj negibljive in šibke. To lahko hitro vodi v težave ramenskega obroča ter sosednjih sklepov.

  Ker je ramenski sklep najbolj gibljiv pomeni, da je tudi najmanj stabilen, kar je še dodaten razlog za ohranjanje ustrezne jakosti mišic, ki bodo sklepu zagotavljale potrebno stabilnost.

  Krepitev stabilizatorjev trupa

  Zakaj? Pri veliki količini sedenja se nad ledveni del hrbtenice (križ) ustvarja veliko kompresije, ki lahko dolgoročno vodijo v bolečine ali poškodbe hrbtenice kot je npr. herniacija.

  Pri vožnji se doda še element vseh sil in vibracij, ki jih telo prejme. To pomeni, da je hrbtenica še bolj na udaru.

  Močne in gibljive mišice, ki stabilizirajo hrbtenice so zato ključne pri pomenu ohranjanja zdravja hrbtenice saj lahko pomagajo pri blaženju teh sil (kot vzmet na kolesu) in z ustrezno stabilizacijo tudi deloma omejimo mikro premike hrbtenice. Prav te mikro premiki so lahko eni izmed krivcev, da nas hrbtenica boli.

  Več vaj in vadb za stabilizacijo trupa si poglejte v Vajanadan videoknjižnici.

  Krepitev mišic nog

  Zakaj? Zadnje stegenske in pa tudi zadnjične mišice lahko zaradi pretiranega sedenja postanejo manj odzivne. Pomembno je, da jih z redno vadbo ohranjamo aktivne in močne, ob enem lahko s takimi vajami tudi nasprotujemo negativnim učinkom sedenja.

  Močne in gibljive mišice kolkov, medenice in nog pa pogosto narekujejo tudi zdravje hrbtenice.
  Poskrbite za zdravje gibal z izbranimi vajami in vadbami v video knjižnici.