vajanadan.si » baza znanja » Zdrava hrbtenica in gibala » Preprečevanje sindroma zapestnega prehoda (karpalnega kanala)

Sindrom karpalnega kanala

Sindrom karpalnega kanala (sindrom zapestnega prehoda) je bolečinski sindrom, ki je posledica utesnitve živca v zapestju.

Neergonomski položaji, ponavljajoči se gibi ter uporaba sile zvišujejo tlak v zapestnem kanalu. To lahko privede do poškodb ovojnic kit upogibalk prstov, do vnetja in otekline ter do draženja in poškodbe medianega živca v zapestju.
22

PRIZADETO PODROČJE

Draženje živca se čuti kot mravljinčenje, bolečina in motnje občutka za dotik na področju dlani, ki ga mediani živec oživčuje (na spodnji sliki osenčeno z rdečo).

Mravljinčenje in bolečina se pogosto pojavita ponoči ali zjutraj, zaradi upognjenega zapestja pri spanju.

ERGONOMIJA ZAPESTJA

Aktivnosti v zapestju ter položaji zapestja, ki predstavljajo povečano tveganje za nastanek sindroma zapestnega prehoda, so vsi tisti, v katerih je zapestje zunaj svojega naravnega, nevtralnega položaja. Gre za položaje, pri katerih os dlani ni poravnana z osjo podlahti, temveč je zapestje upognjeno.

Tveganje se poveča pri dolgotrajnih ali ponavljajočih se gibih ali položajih, kot na primer pri neergonomskem tipkanju ali pri neustreznem delu z računalniško miško.

Upogib zapestja iz nevtralnega položaja za 45 stopinj poveča tlak v zapestnem prehodu za več kot 10-krat.

TIPKOVNICA

Tudi pri uporabi tipkovnice pazimo na nevtralni položaj v zapestjih. Tipkovnico namestimo predse, v višino komolcev, tipka B pa naj bo poravnana s popkom.

Tipkovnice ne podstavljajmo na nogice, leži naj v ravnini podlage.

Uporabljajmo tipkovnico, ki omogoča tipkanje z minimalno uporabo sile prstov.

MIŠKA

Pri delu z miško upoštevajmo naslednja priporočila:

  • miška naj leži v višini komolcev, blizu tipkovnice,
  • pri delu z miško naj podlahti počivajo na podlagi, ramena naj bodo sproščena,
  • zapestje naj bo v nevtralnem položaju,
  • miško držimo rahlo in je ne stiskamo.

Nasvet: Kadar miške ne uporabljamo, roko umaknemo z nje.

Pri pojavu ali vztrajanju težav poskusimo z uporabo ergonomske miške.

PREPREČEVANJE IN ZDRAVLJENJE

Blažje oblike je mogoče pozdraviti ali ublažiti s počitkom, ergonomsko optimimzacijo delovnega mesta ali z imobilizacijo zapestja z opornico.

Priporočljivo je izvajanje ustreznih vaj (povezava – aktivni odmori za roke).

Pri kirurški terapiji sindroma karpalnega kanala se prereže karpalni ligament (na sliki zgoraj), s čimer se sprosti pritisk na živec.

Poskrbimo za ZDRAVJE rok

Poleg dobrega ergonomskega položaja je za zdravje vezivno-mišičnih struktur zapestij in rok pomembno vzdrževanje zdravja mišično-vezivnih struktur področja z ustreznimi vajami in aktivnimi odmori.

Stretching izvajamo počasi, postopno in z občutkom. Za učinkovit razteg mišice je potrebno položaj zadržati 10-20 sekund ali več.

Zaključek – karpalni kanal

Sindrom karpalnega kanala je bolečinski sindrom, ki nastane zaradi draženja ali poškodbe medianega živca v zapestju.

Nastanek sindroma lahko povzroči ali pospešijo aktivnosti, pri katerih je zapestje dolgo časa v odklonjenem, neergonomskem položaju, uporaba sile, izpostavljenost vibracijam in nekateri drugi dejavniki.

Za vzdrževanje dobrega zdravja rok, zapestij in prstov je pomembno upoštevanje dobre ergonomije pri delu in pri prostočasnih aktivnostih ter vzdrževanje dobrega zdravje mišično-kostnih struktur področja.

Nadaljujte e-izobraževanje na področju ergonomije dela in ergonomije dela z računalnikom.